Cum a fost la Scoala de Vara 2018?
RAPORT DE ACTIVITATE

În perioadele 22 iulie – 3 august 2018 și 5 – 17 august 2018 a avut loc în localitatea Moieciu de Sus, județul Brașov, cea de-a șasea ediție a Școlii de Vară de Antreprenoriat și Limbă Germană, proiect organizat de Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine din cadrul Academiei de Studii Economice București cu sprijinul Asociației Pro Magna.

În cadrul Școlii de Vară au participat aproximativ 150 de persoane. Participanții se împart în două categorii principale: studenți ai unor prestigioase universități românești și liceeni de la colegii naționale și licee de renume din toată țara, care reprezintă un important bazin de recrutare pentru universitatea noastră.

Participanții au fost cazați la două pensiuni învecinate din localitatea Moieciu de Sus, Vlahia Inn și Complexul Crăiasă Munților, în camere single, duble, triple și cvadruple. Fiecare participant a primit un cadou de bun-venit care conținea diverse materiale personalizate.

La începutul fiecărei serii a avut loc un test de încadrare lingvistică compus atât dintr-o parte de evaluare scrisă cât și o parte de evaluare orală, în urmă căruia participanții au fost încadrați în grupele de lucru, pe baza nivelului lor de limbă germană. Grupele de lucru au fost organizate ținând cont de Cadrul European de Referințe pentru Limbi Străine, astfel încât în fiecare serie să existe minimum  o grupă corespunzătoare fiecărui nivel (A1-C1). Zilnic au fost predate minimum 4 ore de limbă germană, în intervalul orar 09:30-13:30. În două zile au existat sesiuni de curs și după amiază, astfel încât pe parcursul celor două săptămâni cursanții să participe la 40 de ore de limbă germană. În timpul taberei au fost exersate diferite competențe lingvistice, punându-se un accent deosebit pe partea de comunicare. Profesorii au folosit metode diverse de predare, care au constat atât în utilizarea unor fișe de lucru, cât și în derularea unor proiecte muzicale, de teatru și foto-video cu participanții, vizionare și comentare de filme, diverse jocuri didactice, realizarea unor prezentări tematice etc. Ediția de anul acesta a dispus de 19 profesori originari din Germania și Austria, selectați în funcție de pregătirea lor profesională și academică în domeniul Predării Limbii Germane Străinilor și experiența de predare.

Programul Școlii de vară a fost completat cu o serie de prezentări susținute de către reprezentanți ai mediului socio-economic din România. Printre aceștia amintim reprezentanții din partea DAAD – Serviciul German de Schimb Academic, Ernst and Young România, Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România) sau Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine. De asemenea, în timpul liber au fost organizate foarte multe activități sportive și de divertisment precum: paintball, Park Aventura Zărnești, tur ghidat al orașului Brașov, treasure-hunt, karaoke, seară de film, mini-fotbal, ping-pong, drumeții montane în zona munților Bucegi, seri de muzică și dans, foc de tabără și cântece la chitară, concurs de miss și mister etc. În cadrul unora dintre ele au fost acordate diplome și premii.

La sfârșitul celor 2 săptămâni a avut loc un test de limba germană, în urma căruia participanților le-au fost oferite diplome care atestă nivelul lor de cunoștințe de limbă germană.