Cum a fost la Scoala de Vara 2016?
RAPORT DE ACTIVITATE

In perioada 24 iulie – 5 august 2016, 7-19 august 2016 si 21 august-2 septembrie 2016 a avut loc in localitatea Moieciu de Sus, judetul Brasov a cincea editie a Scolii de Vara de Antreprenoriat si Limba Germana 2016 organizata de Facultatea de Administrarea Afacerilor (cu predare in limbi straine) din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti cu sprijinul Asociatiei Pro Magna.

In cadrul Scolii de Vara au participat peste 280 de persoane. Participantii se impart in doua categorii principale: studenti ai unor prestigioase universitati romanesti si liceeni de la colegii nationale si licee de renume, care reprezinta un important bazin de recrutare pentru universitatea noastra. Printre universitatile de prestigiu de la care provin participantii pot fi enumerate: Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea “A.I. Cuza” Iasi, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca si altele. Printre liceele de la care provin participantii pot fi mentionate: Colegiul German Goethe Bucuresti, CN Sf. Sava Bucuresti, CN Bilingv George Cosbuc Bucuresti, CN Spiru Haret Bucuresti, CN Mihai Viteazul Bucuresti, CN I.L. Caragiale Bucuresti, CN Ghe. Lazar Bucuresti, CN Tudor Vianu Bucuresti, CN Ghe. Sincai Bucuresti, CN Grigore Moisil Bucuresti, CN Ion Neculce Bucuresti, CN Cantemir Voda Bucuresti, CN Mihai Eminescu Bucuresti, Liceul Teoretic Nicolae Iorga Bucuresti, Colegiul Economic A.D. Xenopol Bucuresti, Scoala Superioara Comerciala Nicolae Kretzulescu Bucuresti, CN Mihai Viteazul Ploiesti, CN I.L. Caragiale Ploiesti, CN A.I. Cuza Ploiesti, CN Jean Monnet Ploiesti, CN B.P. Hasdeu Buzau, CN Carol I Craiova, CN Fratii Buzesti Craiova, CN Elena Cuza Craiova, CN Pedagogic Stefan Velovan Craiova, CN Ienachita Vacarescu Targoviste, CN Decebal Deva, CN Unirea Focsani, CN A.I. Cuza Focsani, CN C.D. Loga Caransebes, CN Eudoxiu Hurmuzachi Radauti, Liceul Teoretic Ovidius Constanta, CN Mircea cel Batran Constanta, CN Tudor Vladimirescu Targu Jiu, CN Mircea cel Batran Valcea, Liceul Teoretic Mihai Viteazul Caracal, CN Nicolae Grigorescu Campina, CN Alexandu Ioan Cuza Alexandria, CN Doamna Stanca Satu Mare, CN I.C. Bratianu Pitesti, CN Ion Maiorescu Giurgiu, CN Dinicu Golescu Campulung Muscel, CN Emanuil Gojdu Oradea, CN Petru Rares Piatra Neamt, CN Vasile Alecsandri Galati, Liceul Teoretic Johannes Honterus Brasov, Liceul Teoretic Al. I. Cuza Iasi, Liceul Teoretic Mihail Kogalniceanu Vaslui, Liceul Pedagogic Carmen Sylva Timisoara, Colegiul Economic Focsani si altele.

Participantii au fost cazati la doua pensiuni invecinate din localitatea Moieciu de Sus, Vlahia Inn si Complexul Craiasa Muntilor, in camere single, duble, triple si cvadruple. Fiecare dintre participanti a primit un cadou de bun-venit care continea diverse materiale personalizate.

La inceputul fiecarei serii, si anume pe data de 25 iulie, respectiv 8 august si 22 august 2016 a avut loc un test de incadrare lingvistica care a continut atat o parte de evaluare scrisa cat si o parte de evaluare orala, in urma caruia participantii au fost incadrati in opt (in seria intai), respectiv noua si opt grupe de lucru (in seria a doua, respectiv a treia) in functie de nivelul lor de limba germana. Initial avusese loc o evaluare online a participantilor (tip multiple choice), insa pentru verificarea tuturor competentelor conform Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi Straine, s-a considerat necesara o reevaluare la fata locului in care sa poata fi testate si abilitatile de vorbire si scriere.

Grupele de lucru au fost organizate tinand cont de Cadrul European de Referinte pentru Limbi Straine, astfel ca in fiecare serie sa existe minim cate o grupa corespunzatoare fiecarui nivel (A1-C1). In cazul anumitor niveluri s-au constituit cate 2 grupe de lucru. Zilnic au fost predate minim 4 ore de limba germana, in intervalul orar 09:30-13:30. In doua zile au existat sesiuni de limba germana si dupa amiaza, astfel incat pe parcursul celor doua saptamani cursantii sa participe la 40 de ore de limba germana. Pe parcursul celor 2 saptamani au fost exersate diferite competente lingvistice, un accent deosebit cazand pe partea de comunicare. Profesorii au folosit metode diverse de predare, care au constat atat in utilizarea unor fise de lucru, insa si in derularea unor proiecte muzicale, de teatru si foto-video cu participantii, vizionare si comentare de filme, diverse jocuri didactice, realizarea unor prezentari tematice etc. Au fost abordate teme diverse, care cuprind domeniile economic, politic, de business, cultura si civilizatie, precum si limbajul specific.

In cadrul grupelor de lucru rezultate au predat vorbitori nativi ai limbii germane, care provin din Germania, Austria si Tirolul de Sud. Selectia profesorilor a tinut cont atat de de pregatirea lor profesionala si academica in domeniul Predarii Limbii Germane Strainilor si experienta de predare, cat si de background-ul multicultural, care sa faciliteze integrarea lor in randul studentilor si de capacitatea de a aborda o paleta tematica diversa in cadrul cursurilor. De asemenea profesorii participanti au luat parte la activitatile de timp liber organizate in cadrul Scolii de Vara, continuandu-se astfel, si intr-un cadru informal, interactiunea in limba germana cu participantii.

In afara de orele efective de limba germana au mai existat doua categorii mari de activitati: prezentarile sustinute de catre reprezentantii mediului economic si social din Romania, care in mare parte activeaza in organizatii unde se vorbeste limba germana si care au legaturi cu spatiul german (spre exemplu consultanti in domeniul de business, reprezentanti DAAD- Serviciul German de Schimb Academic, coordonatori ai unor centre socio-economice) si de catre profesorii din Germania cu sprijinul organizatorilor („Cunoastem intr-adevar spatiul german?”- Prezentare despre cultura si civilizatia). Prin aceste prezentari s-a dorit familiarizarea si apropierea participantilor de mediul de afaceri german, cultura si limba germana. De asemenea a avut loc o prezentare a Academiei de Studii Economice Bucuresti in care s-au accentuat oportunitatile si avantajele oferite de studiul intr-o limba straina (in principal germana) sustinuta de catre reprezentantii FABIZ.

Dupa amiaza au fost organizate activitati de timp liber variate: de la activitati culturale pana la activitati sportive si de divertisment. Printre acestea pot fi mentionate: drumetii in zona Moieciu si Piatra Craiului, tur ghidat al orasului Brasov, Parc Aventura Zarnesti, activitate Paint Ball etc. Aceste activitati s-au desfasurat sub indrumarea unor ghizi specializati. De asemenea au fost organizate cursuri de dans si competitii si campionate sportive (tenis de masa, fotbal, badmington, frisbee, volei etc.) cu premii. Au fost organizate de asemenea seri de film german, seri de muzica si dans (karaoke), un foc de tabara si cantece la chitara, concurs Miss si Mister, concurs Treasure Hunt, diverse alte jocuri si activitati organizate in jurul pensiunilor. In urma activitatilor de timp liber au fost acordate o serie de premii tematice si diplomele aferente.

La sfarsitul celor 2 saptamani a avut loc un test de limba germana, in urma caruia participantilor le-au fost oferite diplome care atesta nivelul lor de cunostinte de limba germana la finalul Scolii de Vara.