Cum a fost la Scoala de Vara 2015?
RAPORT DE ACTIVITATE

In perioada 2-14 august 2015, 16-28 august 2015 si 30 august-11 septembrie 2015 a avut loc in localitatea Moieciu de Sus, judetul Brasov a patra editie a Scolii de Vara de Antreprenoriat si Limba Germana 2015 organizata de Facultatea de Administrarea Afacerilor (cu predare in limbi straine) din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti cu sprijinul Asociatiei Pro Magna.

In cadrul Scolii de Vara au participat aproximativ 250 persoane. Participantii se impart in doua categorii principale: studenti ai unor prestigioase universitati romanesti si liceeni in clasele terminale de la colegii nationale de renume, care reprezinta un important bazin de recrutare penru universitatea noastra. Printre universitatile de prestigiu de la care provin participantii pot fi enumerate: Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Universitatea “A.I. Cuza” Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, Universitatea Dunarea de Jos Galati, Universitatea Ovidius Constanta, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca, si altele. Printre liceele de la care provin participantii pot fi mentionate: Colegiul Goethe Bucuresti, CN Sf. Sava Bucuresti, CN Bilingv George Cosbuc Bucuresti, CN Spiru Haret Bucuresti, CN Mihai Viteazul Bucuresti, CN I.L. Caragiale Bucuresti, CN Ghe. Lazar Bucuresti, CN Tudor Vianu Bucuresti, CN Ghe. Sincai Bucuresti, CN Matei Basarab Bucuresti, CN Grigore Moisil Bucuresti, CN Ion Neculce Bucuresti, Liceul Cantemir Voda Bucuresti, CN Mihai Viteazul Ploiesti, CN I.L. Caragiale Ploiesti, CN A.I. Cuza Ploiesti, CN Spiru Haret Ploiesti, CN Jean Monnet Ploiesti, CN B.P. Hasdeu Buzau, CN Carol I Craiova, CN Fratii Buzesti Craiova, CN Elena Cuza Craiova, CN Constantin Carabella Targoviste, CN Ienachita Vacarescu Targoviste, CN Radu Greceanu Slatina, CN Stefan cel Mare Suceava, CN Unirea Focsani, CN C.D. Loga Caransebes, CN Nicolae Balcescu Braila, CN Ghe Murgoci Braila, C.N. Gheorghe Vranceanu Bacau, C.N. Vasile Alecsandri Bacau, CN Eudoxiu Hurmuzachi Radauti, CN Pedagogic Carol I Campulung Muscel, Liceul Teoretic Ovidius Constanta, CN Mircea cel Batran Constanta, Colegiul Dobrogean Spiru C. Haret Tulcea, Liceul Teoretic Callatis Mangalia, CN Tudor Vladimirescu Targu Jiu, CN Mircea cel Batran Valcea, CN Alexandru Lahovari Valcea, Liceul Teoretic Mihai Viteazul Caracal, CN Nicolae Grigorescu Campina, CN Horea Closca si Crisan Alba Iulia si altele.

Participantii au fost cazati la doua pensiuni invecinate din localitatea Moieciu de Sus, Vlahia Inn si Complexul Craiasa Muntilor, in camere single, duble, triple si cvadruple. Fiecare dintre participanti a primit un cadou de bun-venit care continea diverse materiale personalizate.

La inceputul fiecarei serii, si anume pe data de 3 august, respectiv 17 august si 1 septembrie 2015 a avut loc un test de incadrare lingvistica care a continut atat o parte de evaluare scrisa cat si o parte de evaluare orala, in urma caruia participantii au fost incadrati in noua (in seria intai), respectiv opt si sase grupe de lucru (in seria a doua respectiv a treia) in functie de nivelul lor de limba germana. Initial avusese loc o evaluare online a participantilor (tip multiple choice), insa pentru verificarea tuturor competentelor conform Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi Straine, s-a considerat necesara o reevaluare la fata locului in care sa poata fi testate si abilitatile de vorbire si scriere.

Grupele de lucru au fost organizate tinand cont de Cadrul European de Referinte pentru Limbi Straine, astfel ca in fiecare serie sa existe minim cate o grupa corespunzatoare fiecarui nivel (A1-C1). In cazul anumitor niveluri s-au constituit cate 2 grupe de lucru. Zilnic au fost predate minim 4 ore de limba germana, in intervalul orar 09:30-13:30. In doua zile au existat sesiuni de limba germana si dupa amiaza, astfel incat pe parcursul celor doua saptamani cursantii sa participe la 40 de ore de limba germana. Pe parcursul celor 2 saptamani au fost exersate diferite competente lingvistice, un accent deosebit cazand pe partea de comunicare. Profesorii au folosit metode diverse de predare, care au constat atat in utilizarea unor fise de lucru, insa si in derularea unor proiecte video cu participantii, vizionare si comentare de filme, proiecte muzicale etc. Au fost abordate teme diverse, care cuprind domeniile economic, politic, de business, cultura si civilizatie, precum si limbajul specific.

In cadrul grupelor de lucru rezultate au predat vorbitori la nivel nativ ai limbii germane. Selectia profesorilor a tinut cont atat de de pregatirea lor profesionala si academica in domeniul Predarii Limbii Germane Strainilor si experienta de predare, cat si de background-ul multicultural, care sa faciliteze integrarea lor in randul studentilor si de capacitatea de a aborda o paleta tematica diversa in cadrul cursurilor. De asemenea profesorii participanti au luat parte la activitatile de timp liber organizate in cadrul Scolii de Vara, continuandu-se astfel, si intr-un cadru informal, interactiunea in limba germana cu participantii.

In afara de orele efective de limba germana au mai existat prezentarile sustinute de catre reprezentantii mediului economic si social din Romania, care activeaza in organizatii unde se vorbeste limba germana si care au legaturi stranse cu spatiul german si de catre profesorii din Germania cu sprijinul organizatorilor (pe tema- „Cunoastem intr-adevar Germania?” si „Studiul in Germania/ Romania- oportunitati si provocari”). Prin aceste prezentari s-a dorit familiarizarea si apropierea participantilor de mediul de afaceri german, cultura si limba germana.

Dupa amiaza au fost organizate activitati de timp liber variate: de la activitati culturale pana la activitati sportive si de divertisment. Printre acestea pot fi mentionate: drumetii in zona Moieciu, tururi ghidate ale oraselor Brasov si Sibiu, Parc Aventura Zarnesti, Lacul Sfanta Ana, Cetatea Fagaras, activitate Paint Ball etc. Aceste activitati s-au desfasurat sub indrumarea unor ghizi specializati. Au fost organizate de asemenea o seara de film german, o seara romaneasca (care s-a bucurat de participarea artistei Ionela Bran si a Ansamblului Poarta Dorului care au oferit un spectacol de dans si cantec). De asemenea au avut loc o seara de muzica si dans (karaoke), un foc de tabara si cantece la chitara, concurs Miss si Mister, concurs Treasure Hunt, diverse alte jocuri si activitati organizate in jurul pensiunilor. In urma activitatilor de timp liber au fost acordate o serie de premii tematice si diplomele aferente.

La sfarsitul celor 2 saptamani a avut loc un test de limba germana, in urma caruia participantilor le-au fost oferite diplome care atesta nivelul lor de cunostinte de limba germana la finalul Scolii de Vara.