Cum a fost la Scoala de Vara 2013?
RAPORT DE ACTIVITATE

In perioada 18-30 august 2013, respectiv 1-13 septembrie 2013 a avut loc in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov a doua editie a Scolii de Vara de Antreprenoriat si Limba Germana 2013.

In cadrul Scolii de Vara au participat circa 150 de tineri printre acestia numarandu-se studenti ai unor prestigioase universitati romanesti precum: Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, SNSPA Bucuresti- Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, Universitatea “A.I. Cuza” Iasi, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, Universitatea Babes- Bolyai Cluj-Napoca etc. cat si liceeni in clasele terminale la colegii nationale de renume precum CN Spiru Haret, CN Goethe, CN I.L.Caragiale, CN George Cosbuc, CN Mihai Viteazu –Bucuresti, CN Unirea-Focsani, CN Traian- Drobeta Turnu Severin, CN Petru Rares- Suceava, CN Jean Monnet – Ploiesti, CN BP Hasdeu- Buzau, CN I.L.Caragiale- Ploiesti, CN Dinicu Golescu- Campulung, CN Carol I- Craiova, CN Vlaicu Voda- Curtea de Arges etc. De asemenea au participat si tineri absolventi ai unor universitati din tara si strainatate, astfel incat grupul a fost unul mixt, fiecare participant gasind preocupari si interese comune cu unii dintre colegi.

Participantii au fost cazati la Pensiunea Miruna (standard 3***) din localitatea Sambata de Sus, in camere single, duble si triple. Fiecare dintre participanti a primit un cadou de bun-venit care continea urmatoarele materiale personalizate cu Scoala de Vara.

La inceputul fiecarei serii, si anume pe data de 19 august, respectiv 2 septembrie 2013 a avut loc un test de incadrare lingvistica care a continut atat o parte de evaluare scrisa cat si o parte de evaluare orala, in urma caruia participantii au fost incadrati in opt (in seria intai), respectiv sase grupe de lucru (in seria a doua) in functie de nivelul lor de limba germana. Initial avusese loc o evaluare online a participantilor (tip multiple choice), insa pentru verificarea tuturor competentelor conform Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi Straine, s-a considerat necesara o reevaluare la fata locului in care sa poata fi testate si abilitatile de vorbire si scriere.

Grupele de lucru au fost organizate tinand cont de Cadrul European de Referinte pentru Limbi Straine, astfel: in prima serie au existat 2 grupe de incepatori A0 si de nivel mediu B1 si cate o grupa A1, A2, B2, C1, iar in cea de a doua serie cate o grupa corespunzatoare fiecarui nivel. Zilnic au fost predate minim 4 ore de limba germana, in intervalul orar 09:30-13:30. In doua zile au existat sesiuni de limba germana si dupa amiaza, astfel incat pe parcursul celor doua saptamani cursantii sa participe la 40 de ore de limba germana. Salile in care au avut loc cursurile de limba germana au fost dotate cu flip chart, videoproiector, casetofon, in vederea unei bune desfasurarii a procesului didactic, in care sa poata fi exersate diferitele competente lingvistice.

In cadrul grupelor de lucru rezultate au predat vorbitori la nivel nativ ai limbii germane. Selectia profesorilor a tinut cont atat de de pregatirea lor profesionala si academica in domeniul Predarii Limbii Germane Strainilor si experienta de predare, cat si de background-ul multicultural, care sa faciliteze integrarea lor in randul studentilor si de capacitatea de a aborda o paleta tematica diversa in cadrul cursurilor. De asemenea profesorii participanti au luat parte la activitatile de timp liber organizate in cadrul Scolii de Vara, continuandu-se astfel, si intr-un cadru informal, interactiunea in limba germana cu participantii.

In afara de orele efective de limba germana au mai existat prezentarile sustinute de catre reprezentantii mediului economic si social din Romania, care activeaza in organizatii unde se vorbeste limba germana si care au legaturi stranse cu spatiul german si de catre profesorii din Germania cu sprijinul organizatorilor (pe tema- „Cunoastem intr-adevar Germania?” si „Studiul in Germania/ Romania- oportunitati si provocari”). Prin aceste prezentari s-a dorit familiarizarea si apropierea participantilor de mediul de afaceri german, cultura si limba germana.

Dupa amiaza au fost organizate activitati de timp liber variate: de la activitati culturale pana la activitati sportive si de divertisment. Printre acestea pot fi mentionate: drumetie la Cabana Sambata, excursie Sibiu-Cisnadioara, excursie Transfagarasan si drumetie Lacul Balea- Lacul Capra, dupa-amiaza de calarie la Hergelia de Lipitani din Sambata de Jos, Muzeul de La Valtori, drumetii in zona Plaiul Lisei. Aceste activitati s-au desfasurat sub indrumarea unor ghizi specializati. Au fost organizate de asemenea o seara de film german, o seara romaneasca (care s-a bucurat de participarea preotului din Victoria care a explicat obiceiul stravechi de batere a toacei si a Ansamblului Folcloric din Sambata care a oferit un spectacol de dans si cantec), o seara de muzica si dans (karaoke), un foc de tabara si cantece la chitara.

La sfarsitul celor 2 saptamani a avut loc un test de limba germana, in urma caruia participantilor le-au fost oferite diplome care atesta nivelul lor de cunostinte de limba germana la finalul Scolii de Vara.