mmw_foreignlanguage0406Să vizitezi un alt tărâm nu înseamnă doar să vezi monumentele principale, să dormi la un hotel fain şi să pleci acasă. Înseamnă să cunoşti oameni, să vorbeşti cu ei şi să le înţelegi cultura. Nu poţi face asta decât comunicând într-un fel sau altul, iar cea mai bună modalitate este să înveţi limba, chiar dacă uneori ajunge doar un zâmbet.
Vei fi mult mai încrezător dacă ştii măcar nişte cuvinte de bază în limba ţării pe care o vizitezi.
Am adunat câteva sfaturi şi resurse care te pot ajuta să înveţi o limbă străină mai uşor sau mai repede:

1. Cea mai bună modalitate de a învăţa limba ţării în care călătoreşti este să rogi pe unul din localnicii cu care iei contact să te înveţe câteva cuvinte de bază. Astfel vezi exact cum se pronunţă şi va fi amuzant. Prima frază pe care ar trebui să o înveţi într-o altă limbă este: „Cum spui la?”.

2. Învaţă prin imitare. Repetă cuvintele şi studiază cum vorbesc ceilalţi. Încearcă şi tu să pronunţi, chiar dacă nu îţi iese bine din prima.

3. Ia întotdeauna un carneţel şi un pix cu tine! Te va ajuta imens dacă nu ştii limba. Caută şi un mic dicţionar în care caracterele limbii respective să fie reproduse în forma lor originală. Astfel poţi înmâna dicţionarul persoanelor din jurul tău care îl pot utiliza cu uşurinţă!

4. Notează-ţi ce ai învăţat sau cuvintele pe care vrei să le cauţi mai târziu in dicţionar.

5. Nu încerca numai cursuri online plictisitoare. Caută informaţii din domeniul tău de interes şi citeşte-le în limba pe care vrei să o înveţi. Chiar dacă nu întelegi multe la început, vei începe să deduci cuvinte.

6. Caută cuvinte care sunt asemănătoare cu cele din limbile pe care le ştii deja şi dezleagă sensul. De exemplu în turcă geam, ceai, şef şi multe alte cuvinte au acelaşi înţeles ca şi în română.

7. Citeşte (sau încearcă să citeşti) ziare online în limba respectivă. Uită-te la filme sau documentare realizate in limba respectivă. Este recomandabil să faci asta după ce ai învăţat câteva cuvinte de bază.

8. Dacă nu te înţelegi cu cei din jur în engleză sau altă limbă, vorbeşte în română. S-ar putea să înţeleagă mai multe având în vedere că eşti mai expresiv.

9. Ţine minte că nu totul ţine de cuvinte. Fii atent la limbajul corpului şi la cum se pronunţă anumite expresii sau ce gesturi le însoţesc.

10. Convinge-ţi prietenii să înveţe o limbă străină împreună cu tine ca să puteţi exersa. Chiar dacă mergi în altă ţară cu cineva care stie limba, insistă să îţi comanzi singur mâncarea sau să vorbeşti tu cu şoferul de taxi.

11. Învaţă-i la rândul tau pe ceilalţi cum să vorbească în engleză sau, de ce nu, în română.

12. Nu uita că nu eşti singurul care nu înţelege o limbă străină. De multe ori şi celelălalt se va simţi prost că nu poate să comunice cu tine şi va face eforturi să vă înţelegeţi.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.